بیحسی عاطفی حالتی از حضور است که در آن هیجانات را احساس یا ابراز نمیکنید.بیحسی عاطفی فرآیند ذهنی و عاطفی خاموش کردن احساسات است و ممکن است به صورت اختلال در پاسخهای عاطفی یا واکنشپذیری تجربه شود. گاهی این بیحسی موقتی است. اما برای برخی افراد، بیحسی عاطفی به یک استراتژی برای محافظت از خود در برابر دردهای عاطفی یا فیزیکی بیشتر تبدیل میشود. این کار ممکن است تسکین موقتی ایجاد کند اما یادگیری مقابله با احساسات دشوار از این طریق، میتواند عواقب طولانی مدتی داشته باشد.
برخی از افراد به دلیل مشکلات فراوانی که در زندگی دارند به صورت خودخواسته و به عنوان استراتژیهایی برای مقاومت در برابر رویارویی با احساسات، به بیحسی روی می آورند. آنها ترجیح میدهند از احساسات جدا شوند. در واقع این افراد دچار نوعی بی تفاوتی میشوند. چنین افرادی سعی میکنند حتی شفقت و مهربانی را از خود دور کنند و از شادی اجتناب میکنند. حتی اگر ناخودآگاه این کار را انجام دهند، ممکن است از رفتارهای اجتنابی استفاده کنند و از افراد یا موقعیتهای خاص دوری کنند. یا ممکن است از مکانیزم دفاعی انکار استفاده کنند که افراد اغلب برای اجتناب از محرکهای عاطفی و احساسات ناکارمد از آن استفاده میکنند.
علائم بیحسی عاطفی عبارتند از:
- تجربه ناتوانی در مشارکت کامل در زندگی
- عدم دسترسی به احساسات
- احساس دوری یا عدم تعلق به دیگران یا جدایی از دنیای بیرون
- مشکل داشتن در تجربه احساسات مثبت مانند شادی
- از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید
- ترجیح دادن انزوا به جای بودن با دیگران
- احساس غریبه بودن در زندگی خود
- مشکل در برقراری ارتباط با دیگران
علل بیحسی عاطفی
بیحسی عاطفی میتواند در نتیجه دردهای فیزیکی یا عاطفی رخ دهد. در تلاش برای محافظت از خود در برابر آسیبدیدگی مجدد، قطع ارتباط، جداکردن یا بیحس کردن احساسات مرتبط با موقعیت غیرمعمول نیست. وقتی این اتفاق میافتد، ممکن است احساس آرامش موقتی داشته باشید که به شما امکان میدهد به زندگی ادامه دهید. اما با گذشت زمان، این سپر محافظ میتواند مانع ایجاد ارتباط با دیگران و تماس با احساسات مثبت یا قوی شود. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است باعث این بیحسی شوند، مثل: اضطراب، افسردگی، سوگ، تراما، سوءاستفاده جسمی، جنسی یا عاطفی.
0 Comments